Новият политически сезон ще ни предложи повече от същото. Един скандал

...
Новият политически сезон ще ни предложи повече от същото. Един скандал
Коментари Харесай

Ще поднесе ли новият политически сезон изненади - прочитът на експертите

Новият политически сезон ще ни предложи повече от същото. Един скандал води до идващ скандал, без това да води до значително разбъркване на настройките на хората, сподели в коментарното предаване " Нещо повече " политологът Димитър Ганев. Вътрешнополитическата рецензия на президента Румен Радев към ръководещите ще продължи и през новия парламентарен сезон, счита Ганев. Конфликтът не е тъкмо сред премиера и президента, или най-малко и двамата се стараят спорът да не прерасне в междуинституционален, акцентира той:

„ Голяма част от несъгласията минават не по линията Борисов – Радев, а по линия Радев – ГЕРБ. Основно острие в тази линия се явява Цветан Цветанов. Бойко Борисов по-скоро заема позицията на този, който споделя: „ Да не се караме, да заровим томахавките “ и не си разрешава лични нападки към президента. И президентът не си разрешава на този стадий лични нападки към Борисов, с изключение може би на една. “

В момента единствената ясно комуникирана поръчка за нов индивид на политическия терен (без да влизаме в хипотезите дали президентът ще прави партия, дали Слави Трифонов ще прави партия), това е новото обединяване в така наречен дясно пространство – „ Демократична България “. Намираме се във втората фаза на един цикъл от 15 години обединявания и разделения, добави политологът.

Тиражираната информация, че се готви нов политически индивид е част от играта. Тя идва по-скоро от източници близки до ГЕРБ, в сравнение с от такива, близки до президентската администрация. Цветанов продължава да извършва ролята на дразнителя по отношение на президента Радев и в случай че той се „ върже “ на тази игра, ще загуби - тази позиция изрази пиар специалистът Арман Бабикян:

„ Борисов се е насочил към пенсиониране в президентското кресло след края на третия мандат. В тази игра полза имат и Цветанов, който счита, че ще се освободи лидерското място, и Борисов, който желае с непознати ръце да вади кестените. Въпросът е какъв брой рационално ще наподобява в този триъгълник президентът. "

Бабикян регистрира много сериозна непосредственост в позициите на Българска социалистическа партия и ГЕРБ по случая „ Скрипал “ и ударите в Сирия. Нормалната ляво-дясна координатно система към този момент не работи толкоз добре, означи той и добави, че на процедура разделянето, в случай че има такова, се намира вън и вътре в Народното събрание.

Относно процесите в дясното пространство Арман Бабикян означи:

" Не съм уверен, че това, което ни беше поднесено, е консолидираният вид на дясното, нито пък, че посланията, които получихме, събират недоволството в една точка. По простата причина, че имаме компрометирана правосъдна система, съвсем изкупени медии, сложени под надзор, сложени под надзор парични потоци, силови структури и това, което провокира недоволството изпод нагоре няма по какъв начин да бъде ориентирано по системата ляво-дясно. Овладяването на недоволството ще бъде по-сложен, само че по тази причина пък мъчно управляем по-късно развой. “
Двете отзиви и резюме за началото на парламентарния сезон чуйте в звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР